Lojistik sektörü 2019 yılında başlayan Covid-19 ile yükselişe geçti. O zamandan beri de yükseliş trendini sürdürüyor. Ülkeler arası ürünlerin ticareti ve ülke içi lojistik faaliyetleri hiç olmadığı kadar artıyor. Bu artışla birlikte lojistik sektöründeki şirketler ve lojistik elemanlarda aynı şekilde bir artış olmadı. Dolayısıyla lojistik sektörü daha zor fakat daha kazançlı bir hâle geldi. Sıfırdan lojistik şirketi kurma süreci ise ilk bakışta tamamen ürkütücü gözüküyor.
Biz Polonya Nakliyat olarak, bu blog yazısında da lojistik şirketi kurma süreci ile alakalı 2023 yılında bilmeniz gerekenleri anlatacağız. Çünkü kuruluş amacımız lojistik sektörüne katılmak isteyen girişimcilere yol göstermek ve kârlı işletmeler ortaya koymaktır.
Lojistik Şirketi Kurma Süreci ve İş Yapısı
Farklı iş yapılarının olduğu bu sektörde ilk yapılması gereken iş yapısını seçmektir. Şahıs şirketi, ortaklık veya şirket ve limited şirket olmak üzere 4 seçenek bulunmaktadır. Şahıs şirketleri ve ortaklıklar küçük işletmeler için idealdir. Fakat kişisel varlıklarınız şirkete konu edilir ve herhangi bir olumsuzluk karşısında yalnızca şirket değil şahsi varlıklarınız da zarar görebilir. Bunun önüne geçmek için ise daha büyük çaplı bir çalışma ortaya koymalı ve şirket veya limited şirket kurmalısınız. Uluslararası bir iş için de en önemlisi budur.
Finansman Kaynağının Belirlenmesi
İş yapısı işin yalnızca karar kısmıydı. Faaliyet noktasına geçildiğinde karşınıza çıkacak olan ilk engel finansman engelidir. Yeterli sermayeye sahip olmak, girişeceğiniz bazı kişisel tasarruflar gündeme gelecektir.
Lojistik şirketinin iyi bir düzlem üzerinde büyük kârlar elde etmesi için en azından bir süre şirketi finanse etmelisiniz. Bu finansmanı şahsi varlıklarla mı sağlayacaksınız yoksa başka bir finans kaynağı mı bulacaksınız? Bunu kararlaştırmalısınız. Fakat bu noktada borçlanma risklerinizi yönetmeli ve hayal dünyasına kendinizi kaptırmamalısınız. Finans kısmında yapacağınız bir yanlış lojistik şirketinizi en başta zarara uğratabilir.
Borç para bulmanız gerektiğinde ne yapacağınızı biliyor olmalısınız. Çünkü her şirkette olduğu gibi sizin şirketinizde de belirli bir borç yükü olabilir. Önemli olan borcun olması değil, borun ödeme planının doğru yapılmasıdır. Örneğin yüksek faizle çekilen bir kredinin geri ödenmemesi hâlinde kabul edilen faizin de üzerinde bir borcunuz olacaktır. Bunu yönetebilecek olmalısınız.
Lojistik Şirketi Kurma Sürecinde İş Planı
İş planının tek getirisi; iş hedefleriniz, stratejileriniz ve finansal raporlarınız değildir. Aynı zamanda iyi bir iş planı finansman sağlamanıza da yardımcı olacaktır. Müşterilerin şirketinizle bağ kurması da iyi bir iş planınızın olmasına bağlıdır.
İş planında olmazsa olmaz alt başlıklar şunlardır:
- Şirket Açıklaması
- Ürünler ve Hizmetler
- Pazar Analizi
- Pazarlama Planı
- Finansal Projeksiyonlar
Tüm bunları planın bir parçası haline getirerek tatmin edici bir şekilde açıklamak şirketin gidişatını belirleyecektir.
Bu plan da uzman ellerde en iyi şekilde işlemektedir. Biz Polonya Nakliyat olarak tüm desteği bu noktada vermek adına faaliyet gösteriyoruz.
Anında iletişim için Whatsapp hattımıza mesaj bırakabilirsiniz! Ayrıca LinkedIn‘de de takipçimiz olabilirsiniz.