Polonya Nakliyat

Gelecekte Nakliye: Sıfır Emisyonlu Kamyonlar

Nakliye sektörü de geleceğe hazırlanıyor! Geleceğin nakliye araçları şimdiki kamyonlar değil yeni nesil sıfır emisyonlu kamyonlar olacak. Bu kapsamda “Dünya’yı Sıfır Emisyonlu Kamyonlara Hazırlamak” başlıklı çalışma Hannover’daki son IAA Taşımacılık Fuarı’nda sunuldu. Uzmanlara göre 2035 yılına kadar ABD, Çin ve Avrupa’da kayıtlı kamyonların yarısından fazlası elektrikli akülerle donatılacak veya yakıt kaynağı elektrik olan araçlardan oluşacak.

  • Analistler, 2040 yılına kadar sıfır emisyonlu kamyonların yeni araçlar arasında baskın kalacağını düşünmektedir. Ayrıca kullanım oranlarının %85’e kadar çıkacağı da tahmin edilmektedir.
  • Kamyon kategorisine de yeni araçların ekleneceği düşünülmekte. Yeni araçların eklenmesiyle beraber, sürücülerle kamyon filosunu %40 civarında sıfır emisyonlu kamyonlar oluşturacak.
  • Elektrikli kamyonlardaki bu hızlanma, sıfır emisyonlu araçların kullanımını teşvik eden düzenlemelerden kaynaklanmaktadır. (örneğin, AB Fit for 55 paketi). Bu tür araçlar için teknoloji ve altyapının geliştirilmesindeki ilerlemeyi de sağlayacaktır.
  • Ticari araç üreticilerinin 2024 yılında 70 adet elektrikli kamyon sunması beklenmektedir. Üretimden sonra bu modeller, genele bakıldığında sadece %2’lik bir orana sahip olacak.
  • Oran az gibi gözükse de 2 yıl içerisinde çıkacak yeni modeller de düşünülünce normal karşılanmaktadır. Buna ek olarak, 70 elektrikli modelden sadece 13’ü tek bir şarjla 450 km’den daha fazla seyahat edebilecek. Böylece teknoloji gelişim hızının oldukça dinamik olduğu görülmektedir. Çünkü 1 yıl öncesine kadar, piyasada orta ve uzun mesafeli sürüş için uygun olan sadece 2 adet model vardı.
Sıfır Emisyonlu Kamyonlar
Sıfır Emisyonlu Kamyonlar

Sıfır Emisyonlu Kamyonlar Maliyetlerin Azaltılmasını Sağlayacak!

Taşıyıcı firmaları elektrikli filolara geçmeye ikna edecek şey, işletme maliyetinin az olmasıdır. Günümüzde elektrik kullanımı dizele kıyasla çok daha pahalıdır. Sıfır emisyonlu kamyonlara geçiş için maliyetleri azaltmak yönünde geliştirmeler yapılmakta. Ancak uzmanlar, bu maliyetlerin 2030 yılına kadar dengeleneceğini belirtmekte. Bu dengelenmeye bağlı olarak, uzun vadede piyasadaki elektrikli kamyonlar yaklaşık %30 oranında olacak.

Böylelikle elektrikli kamyonların, toplam işletme maliyetlerini %65 oranında düşürmesi tahmin edilmektedir. 2040 yılına gelindiğinde, 2021 yılına kıyasla bunun için üç farklı faktör oluşacak. Bunlar:

  • Teknolojik ilerlemelerle pillerin, ateşleme sistemlerinin ve şarj altyapısının fiyat ve maliyetlerinde düşüş yaşanması.
  • Maliyeti pahasına tek bir aracın ve bileşenlerinin maliyetini düşürecek elektrikli araç üretiminin geliştirilmesi.
  • Yollardaki işletme maliyetlerini azaltacak olan şarj noktası ağının çoğalması.

Geçiş Süreci

Sıfır emisyonlu kamyonlara geçiş, doğal olarak maliyet olmadan gerçekleşmeyecektir. Üretim araçları ve altyapıya devasa yatırımlar gerekmektedir.

Rapora göre dünyada 2030 yılına kadar her biri yılda 25 GWh ‘ye kadar üretim kapasitesine sahip elektrikli araçlar için 12 ek akü üretim tesisi inşa edilecek.

2020 ve 2030 yılları arasında elektrikli araçlar için akülere olan talep tam tamına 22 kat artacak!

Sıfır emisyona geçiş süreci
Sıfır emisyona geçiş süreci

Analistlerin tahminlerine göre 2030’daki toplam piller arasında kamyonlar için tasarlanan piller %6’lık bir kısma karşılık gelecek. Yani günümüzdeki tüm pilleri düşündüğümüzde, uygun bir talep seviyesinde olacağı düşünülmekte. Ayrıca elektrikli araç filosunun geliştirilmesinin ardından bugüne göre elektrik talebinin %6 artıracağı da tahminler arasında. Dolayısıyla bu durum enerji üretimine ve iletim ağına yapılan yatırımları da etkileyecektir. Ve burada sadece bir elektrik ağının yarattığı talep söz konusu olup, ekonominin diğer alanlarından gelen enerji talebindeki artış konusu ayrıca düşünülmelidir. Bununla birlikte yola çıkan sıfır emisyonlu kamyonları şarj etmek için altyapının da iyi planlanması gerekmektedir.

2040 yılına kadar elektrikli araçların şarj edilmesi ve hidrojenli araca binenlerin yakıt ikmali için gereken altyapının geliştirilmesi planlanmaktadır. Bunun için gerekli olan maliyet 450 milyar dolar civarındadır.

Günümüzde birçok önde gelen kamyon üreticisi hem elektrikli hem de fosil yakıtla çalışan otomobiller üretmektedir. Scania’nın bir düzine arabaya sadece iki tane içten yanmalı motor getirdiğini ve DAF-A’dan yılın kamyonunun hem fosil yakıtla hem de elektrikle çalışan araç olarak geleceği belirtildi. Sergideki ilk elektrikli traktör de Ford Trucks tarafından tanıtıldı.

Facebook adresimizde de ihtiyacınız olan bilgilere ulaşabilirsiniz. Takip ederek sosyal medyada da Nakliyat sektörünü yakından izleyebilirsiniz.

Paylaş

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkanlar
Kategoriler

Öne Çıkanlar

Polonya’nın İntermodal Devrimi

İntermodal taşımacılık, tek bir yolculuk içinde birden fazla taşıma biçimini kullanma pratiği olarak tanımlanır. Bu devrim, Polonya’nın lojistik endüstrisinde dikkat çekici bir dönüşüm yaşamıştır. Polonya’nın

Detaylar >