Polonya Nakliyat

Şoför Kartı veya KOD 95 Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dijital takograf adı verilen cihazla donatılmış araçları kullanmak isteyen sürücüler için bazı şartlar gereklidir. Bu şartların başında; şoför kartı veya şoförler arasındaki yaygın adıyla KOD 95 adı verilen bir belge yer almaktadır. Şoför kartı nedir, ne anlama gelir ve nasıl temin edilir? İşte bazı ipuçları.

Şoför Kartı Nedir?

Şoför kartı, dijital takografa sahip aracı kullanan kişiyi tanımlamaktadır. Dijital takograftan alınan veriler, cihazın sabit diskine ve takografa takılan şoför kartına kaydedilmektedir. Ayrıca bir aracın dijital takografa sahip olması için de bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlar;

  • Azami yük ağırlığı 3,5 tonun üzerine olan ağır yük aracı
  • Aracın, şoför dahil 9 kişiden fazla yolcu taşıma kapasitesi

Şoför kartınız olmadan dijital takograflı bir araç kullanmaya başlamak mümkün değildir. Bu nedenle bu belge, ehliyet kadar önemlidir. Kart, sürüşe başlamadan önce takografa takılmalı ve yolculuk sonunda çıkarılmalıdır. Araçtan çıkarıldıktan sonra kart, mutlaka şoförün yanında olmalıdır.

Şoför kartı veya KOD 95, sadece bir Şoföre tahsis edilmektedir. Dolayısıyla oldukça önemlidir, kaybedilmemeli veya kimseye ödünç verilmemelidir.

şoför kartı

Şoför Kartının Özellikleri Nelerdir?

Şoför kartı, tahsis edildiği kişiyi tanımlayan bir dizi veri içermektedir. Kartta yer alan bilgiler arasında sahibinin adı, doğum tarihi veya vergi kimlik numarası bulunmaktadır. Kartta ayrıca sahibinin ehliyet numarası ve Şoför kartının numarası da yer almaktadır. Ayrıca kartın üzerinde kart sahibinin fotoğrafı ve imzası da bulunmaktadır. Diğer yazılı veriler ise kartın düzenleme ve son kullanma tarihi, kayıtlı olunan ülke ve kartı düzenleyen kurumdur.

Şoför kartı, kimlik bilgilerinin yanı sıra dijital takograftan gelen verilerin kaydedildiği bir çipi de içermektedir. Bu nedenle bu belge, çalışma süresinin yanı sıra araçla kat edilen mesafeyi veya aracı kullanan kişinin faaliyetindeki değişiklikleri kaydetmek için de kullanılmaktadır.

“DKV Kart Nedir? Yakıt Kartları Hakkında Bilinmesi Gerekenler” Başlıklı yazımız da ilgini çekebilir! Bu bağlantı aracılığı ile o içeriğe de göz atabilirsin.

Peki veriler ne sıklıkla kaydedilmelidir? Kart, bir Şoförün verilerini 28 iş günü boyunca saklama özelliğine sahiptir. Eğer verilerin daha uzun süre kayıt altında kalması gerekiyorsa, veriler yedeklenmelidir. Böylece 12 ay boyunca arşivlenme imkanı elde edilmektedir. Bu, Şoförün çalışma süresine ilişkin kontrollerin yapılabilmesi için son derece önemlidir. Polis veya Karayolu Taşımacılığı Müfettişliği gibi yetkili makamlar da arşivlenmiş kayıtları görmek isteyebilir. Bu nedenle bu kayıtların saklanması önemlidir.

Şoför Kartı Ne İçin Gereklidir?

Şoför kartı, üzerinde dijital takograf bulunan araçları kullanmak için gerekli olan bir belgedir. Bu nedenle, Şoförün mesleğini düzgün bir şekilde icra etmesi için kart son derece önemlidir.

Dijital takograftan alınan ve karta kaydedilen bilgiler ise çalışma süresinin, kullandığı mesafenin veya faaliyetlerindeki değişikliklerin kaydını tutmak için gereklidir. Kartın topladığı veriler sayesinde, daha sonraki bir tarihte bu verileri kontrol etmek mümkündür. Böylece Şoförlerin fiziksel sürüş durumlarının yolda tehlike oluşturabileceği aşırı mesafeleri sürmeleri gerekmez. İşverenle çalışma süresinin muhasebeleştirilmesi de böylece daha kolay olur.

Geçerli bir Şoför kartı olmadan yönetmeliklerin öngördüğü şekilde araç kullanmak, trafik veya para cezası şeklinde ağır cezalara yol açmaktadır. Unutmamak gerekir ki para cezaları sadece Şoförlere değil, aynı zamanda nakliye işini yönetenlere ve Şoförleri istihdam eden şirketlerin kendilerine de uygulanmaktadır.

Şoför kartına dair bilinmesi gerekenlere konu içerisinde özenle değindik. Aklınızda soru işareti kaldıysa hemen WhatsApp üzerinden bizimle iletişime geçebilir veya bize mail gönderebilirsin!

Paylaş

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkanlar

tır kabini kuralları ve cezalar

Avrupa’da Tır Kabini Kuralları

Tır şoförleri için tır kabini ikinci ev gibidir. Fakat Avrupa’da tır kabini kuralları, tır şoförlerinin dinlenmek için tır kabinlerini kullanmayı doğru bulmuyor. Öyle ki bazı

Detaylar >

Polonya’nın İntermodal Devrimi

İntermodal taşımacılık, tek bir yolculuk içinde birden fazla taşıma biçimini kullanma pratiği olarak tanımlanır. Bu devrim, Polonya’nın lojistik endüstrisinde dikkat çekici bir dönüşüm yaşamıştır. Polonya’nın

Detaylar >